Πολιτική

31 Μαΐου 2019 09:31 Τελευταία ενημέρωση : 31 Μαΐου 2019 15:09

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Διάβασέ μου το...

Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθούν επί τάπητος οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
-

Συνεδριάζει στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσει και να αποφασίσει τον ορισμό ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η ΝΔ απορρίπτει την επιστολή Καλογήρου με το αιτιολογικό πως αυτά τα ζητήματα ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Καλογήρουο αρμόδιος Τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει πως αυτό το αίτημα να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, εγείρει πολιτικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι λειτουργεί σαν νόμιμη κυβέρνηση χώρας και στο θέμα της Δικαιοσύνης. «Δεν έχει εκλεγεί» τόνισε η ίδια. Πυρά στη ΝΔ και από την Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία, η Νέα Δημοκρατία είχε μια ευκαιρία να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε τελικά το πραγματικό της πρόσωπο.

Υπουργικό Συμβούλιο - ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε τους Συνταγματολόγους να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις.

"Το γεγονός ότι εδώ και μέρες παρακολουθούμε μια παλαιοκομματικού χαρακτήρα διαμάχη, μακριά απ’ τα προβλήματα του λαού, για το ποιος στην ουσία θα ελέγχει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη δήθεν ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" σχολιάζει το ΚΚΕ και προσθέτει: "Ήταν τα ίδια κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, που πριν λίγο καιρό απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ, για να αλλάξει το Σύνταγμα και να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Μια θέση που ήταν πολύ κοντά σ’ αυτό που πρότειναν, με συντριπτική πλειοψηφία, οι ίδιοι οι δικαστικοί".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ