Πολιτική

30 Μαΐου 2019 14:10

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Καταπιεσμένη η “τουρκική” μειονότητα στην Θράκη

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.  Τι είπε για τους Τουρκοκύπριους.

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Καταπιεσμένη η “τουρκική” μειονότητα στην Θράκη
-

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη δεν επωφελείται των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των σχετικών Συνθηκών, όπως καταγράφονται στα διμερή και πολυμερή έγγραφα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στη Τζέντα. 

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους είπε ότι «εξακολουθούν να υπόκεινται σε απάνθρωπο εμπάργκο και πιέσεις».

Σημείωσε ακόμη ότι «οι μουσουλμανικές κοινότητες και μειονότητες στη δυτική Ευρώπη, τη βόρειο Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εκτός των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης είναι αντιμέτωπες με σοβαρές παραβιάσεις και νέες προκλήσεις».

Ωστόσο, προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις της Προέδρου του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το μειονοτικό κόμμα ως «τουρκικό», ενώ δηλώνει ότι η μειονότητα είναι «εθνική και θρησκευτική».

Στις ευρωεκλογές, το ΚΙΕΦ ήταν πρώτο τόσο στην Ξάνθη, όσο και στη Ροδόπη. Στην Ξάνθη, το μειονοτικό κόμμα συγκέντρωσε 25,05%, με δεύτερη τη ΝΔ με 24,43%, ενώ στη Ροδόπη το ποσοστό που πήρε ήταν 38,01%, έναντι 18,32% της ΝΔ που ακολούθησε.