Πολιτική

29 Μαΐου 2019 14:34

“Θύελλα” για τους νέους επικεφαλής στον Άρειο Πάγο

Διάβασέ μου το...

Η κυβερνητική “σπουδή” και τα “πυρά” της αντιπολίτευσης. Τι απαντά το Μαξίμου στα κόμματα.

“Θύελλα” για τους νέους επικεφαλής στον Άρειο Πάγο
-

Μαίνεται ο σάλος αντιδράσεων αναφορικά με την ανάδειξη των νέων επικεφαλής στον Άρειο Πάγο, λόγω συνταξιοδότησης τόσο του Προέδρου όσο και της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου.   

Να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ , τονίζοντας ότι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε εθνικές εκλογές δεν νοείται να λάβει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση έκανε και το ΚΙΝΑΛ  μέσω του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος δήλωσε ότι «η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν με αφορμή και τις πληροφορίες περί συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να προχωρήσει στην επιλογή του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν από τη λήξη της θητείας τους στις 30 Ιουνίου.

Απαντώντας σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, το βράδυ της Τρίτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δήλωση του αναφέρει «η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς  και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Η χώρα έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών. Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιόν αλήθεια φοβούνται;».

Μέγαρο Μαξίμου - κτήριο - εξωτερικό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επιτέθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λέγοντας «Η κ. Δημητρίου δεν μπορώ να πω ότι τίμησε τον ρόλο της ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εν πάση περιπτώσει, για να είμαστε ειλικρινείς, με στενά αξιοκρατικά κριτήρια εγώ δεν γνωρίζω κανέναν ο οποίος θα είχε επιλέξει την κα Δημητρίου ως επικεφαλής του εισαγγελικού κλάδου. Στην ερώτησή σας αν έπαιξαν ρόλο πολιτικά κριτήρια, αυτό οφείλει να μας το πει η κυβέρνηση που την επέλεξε, μπορεί να ισχυριστεί ότι εκτίμησε το επιστημονικό της έργο. Εγώ λέω ότι η κυβέρνηση έχει μια λογική ανοχής. Αυτό λέω και αυτό είναι απολύτως προφανές στον οποιονδήποτε υπάρχει σε αυτή τη χώρα».

Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας είπε «δεν μπορεί το βράδυ των εκλογών να λες ότι εγώ θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα ζητήσω τη διάλυση της Βουλής, διότι υπάρχει εθνικό ζήτημα όπως ορίζει το Σύνταγμα, και μετά λες “με συγχωρείτε, εγώ θα περιμένω άλλες δέκα μέρες”! Τι είναι το εθνικό ζήτημα, μια αναδύεται και μια καταδύεται, όπως βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, με όποια σκέψη έρχεται στο μυαλό του; Για την ημερομηνία των εκλογών το ότι σκοπεύει να την ορίσει στις 7 Ιουλίου είναι απαράδεκτο», συνμπκληρώνοντας « Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με ποια στοιχεία θα την ορίσει; Βεβαίως μας πειράζει, με ποιο δικαίωμα την ορίζει; Το Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση και στο υπουργικό συμβούλιο τη δυνατότητα αυτή διότι θεωρείται κατά τεκμήριο – και ορθώς – ότι εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών, οι εξουσίες δεν είναι ίσες, ο λαός τις εκφράζει δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Όταν παύει να υπάρχει αυτό, παύει η κυβέρνηση να ασκεί αυτές τις εξουσίες. Αυτή η κυβέρνηση δεν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Επομένως, πώς θα ορίσει ηγεσία στη Δικαιοσύνη; Δεν μπορεί να γίνει εδώ μόνο με μια διακομματική και υπερκομματική συνεννόηση, αν και αυτό είναι απαραίτητο. Συνιστά έκφραση καταδολίευσης του Συντάγματος».

Σε σχόλιο του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί μνημείο υποκρισίας, καθώς κανένα απ’ αυτά τα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δε στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει η ηγεσία των δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς το θέλουν όλοι τους και τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών, μόνο και μόνο για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια και να υπηρετούν σκοπιμότητες». 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία και να μην δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση, καλώντας επίσης να σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους θεσμούς και την λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να ορίσει τους δικαστικούς λειτουργούς προσβάλλει την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Μιλώντας στον News 24/7, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, εμφανίστηκε θετικός με την προϋπόθεση τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι αυτά που έχουν υποδειχτεί μετά από διακομματική συναίνεση, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.  

Πάντως, ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει μέχρι την τελευταία μέρα», συμπληρώνοντας ότι «η μοναδική λύση η οποία υπάρχει, είναι να λειτουργούν οι θεσμοί πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα στο χρόνο που κυβερνά μία κυβέρνηση» και καταλήγοντας «δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση, μην είσαστε ακόμα ότι είναιδεδομένο το τι θα κάνει, ούτε εγώ γνωρίζω και το λέω ευθέως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ