Γενικά

12 Ιουλίου 2016 21:35

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση

Διάβασέ μου το...

Καταργείται η δόμηση σε εκτός σχεδίου εκτάσεις, χαρακτηρισμένες ως γεωργικές και μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων.

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση
-


Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου 

Σε απλά ξεροχώραφα μετατρέπονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. 

Η νομοθετική διάταξη προβλέπει, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, την κατάργηση όλων των κατ’ εξαίρεση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη.  Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες τους, θα απωλέσουν το δικαίωμα της ανέγερσης κτισμάτων, εάν η έκτασή είναι μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.  

Το σημερινό καθεστώς επιτρέπει στους κατόχους τέτοιων εκτάσεων, την αξιοποίησή τους για ανέγερση κατοικιών, εξοχικών ή και γραφείων μικρής κλίμακας, ακόμη και εάν το εμβαδό τους ήταν υποδεέστερο των 4 στρεμμάτων. Αυτή η δυνατότητα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν όμως πληρούνταν προϋποθέσεις όπως: να έχουν πρόσοψη σε δρόμο, ή να βρίσκονται σε απόσταση μάξιμουμ 200 μέτρων από το εθνικό, επαρχιακό ή δημοτικό οδικό δίκτυο. 

Έμπειρα στελέχη της κτηματαγοράς, χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η προωθούμενη παρέμβαση θα επιφέρει ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στην αναιμική, οικοδομική, δραστηριότητα  και παράλληλα θα «γεννήσει» μια «νέα γενιά» αυθαιρέτων. Όπως προειδοποιούν στη λύση αυτή ενδέχεται να καταφύγουν όσοι ιδιοκτήτες δεν θελήσουν να δουν την περιουσία τους να αχρηστεύεται.

VIDEO