Λέσβος

03 Μαρτίου 2020 17:20 Τελευταία ενημέρωση : 03 Μαρτίου 2020 22:24

Μόρια: fake news “κατέβασαν” τους μετανάστες στο λιμάνι

Διάβασέ μου το...

Νέος άτυπος καταυλισμός δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της Μυτιλήνης…

Μόρια: fake news “κατέβασαν” τους μετανάστες στο λιμάνι
-

Μια φήμη, που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες περί ανοίγματος των συνόρων και πλοίου που έρχεται για να παραλάβει αιτούντες άσυλο και να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας, αναστάτωσε για μια ακόμα φορά το κέντρο της Μυτιλήνης.

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, φορτωμένοι με τα υπάρχοντα τους κατέβηκαν με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων, από το ΚΥΤ της Μόριας στο κέντρο της πόλης. Η προκυμαία της πόλης και οι γύρω δρόμοι γέμισαν, οπότε και κλήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ διασκόρπιζαν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι όμως ανασυντάσσονταν και ξανακατεβαίναν στο κέντρο, θεωρώντας δεδομένο ότι σε λίγες ώρες θα αναχωρήσουν από το νησί.

Ας σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και προχθές από την Αστυνομία ανακόπηκε εκτός της πόλης η προσπάθεια μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο να κατέβουν στην πόλη.

Την ίδια ώρα ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν καθόδου στην πόλη «ροπαλοφόρων» αιτούντων άσυλο προκαλούν αντιδράσεις με συγκεντρώσεις νεαρών Μυτιληνιών προκειμένου -όπως λένε- «να αμυνθούν».

Κλείνουν σχολεία της Μόριας

Μετά από αίτημα των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου και λόγω των έκτακτων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στις Κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας (που βρίσκονται πλησίον του ΚΥΤ Μόριας) ο Δήμος αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να κλείσει την Τετάρτη τα παρακάτω σχολεία:

  • Νηπιαγωγείο Παναγιούδας
  • Δημοτικό Παναγιούδας
  • Νηπιαγωγείο Μόριας
  • Δημοτικό Μόριας  και
  • Γυμνάσιο Μόριας

Άτυπος καταυλισμός

Σε άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί ο περιφραγμένος χώρος δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της Μυτιλήνης.

Συνολικά 334 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων διαμένουν εκεί, ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για όλους αυτούς που έφτασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Στους παραπάνω 334 στον ίδιο χώρο θα προστεθούν άλλοι 174 που, από την άφιξη τους προχθές ή χθες, παραμένουν στα σημεία άφιξής τους στην Εφταλού ή στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έστησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, μετά το κάψιμο του χώρου προσωρινής φιλοξενίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

VIDEO