GP Κίνας: 1-2 για τη Red Bull με Verstappen στην pole – 3ος ο Alonso

×

Μαρία Ανδρεάδη

O Max Verstappen πέτυχε την 5η σερί pole position φέτος, με τους Sergio Perez και Fernando Alonso να συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα στις κατατακτήριες δοκιμές της Κίνας.

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι κατατακτήριες δοκιμές στην πίστα της Σαγκάης ξεκίνησαν με βρεγμένο οδόστρωμα, όμως οι ομάδες δε χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα ενδιάμεσα ελαστικά και αρκέστηκαν στα σλικ.

Με τα πρώτα περάσματα στο Q1, ο Carlos Sainz έθεσε ρυθμό, με 1:34.970 και με τους Oscar Piastri και Fernando Alonso να ακολουθούν. Ο πρώτος γύρος του Max Verstappen δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αφού περιορίστηκε προς ώρας στην 4η θέση, με διαφορά 2 δεκάτων από τον πρώτο.

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Σχεδόν δύο λεπτά πριν την πρώτη καρό σημαία της διαδικασίας, ο Lando Norris ανέβηκε στην κορυφή, όμως ο Verstappen ήταν εκείνος που πέτυχε τελικά το ταχύτερο πέρασμα, με χρόνο 1:34.742. Ο teammate του, Sergio Perez, προκρίθηκε μεν στο δεύτερο μέρος, αλλά από τη 15η θέση, με διαφορά μόλις 48 χιλιοστών από τον τοπικό ήρωα Zhou Guanyu πίσω του.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση της ημέρας έφτασε όταν ο Lewis Hamilton δεν κατάφερε να «βγει» από το Q1 και περιορίστηκε στη 18η θέση, δημιουργώντας αμηχανία στο γκαράζ της Mercedes. Εξίσου απογοητευμένος φάνηκε να είναι και ο Yuki Tsunoda που τερμάτισε 19ος, χωρίς να καταλαβαίνει τι πήγε λάθος με τον γύρο του.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Zhou, Magnussen, Hamilton, Tsunoda και Sargeant.

Το Q2 ξεκίνησε με τον Ολλανδό πρωταθλητή να σπάει το «φράγμα» του 1:34, σημειώνοντας γύρο με 1:33.946.

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Με 7 λεπτά να μένουν στο χρονόμετρο, ο Carlos Sainz έφτασε με μεγάλη ταχύτητα στην τελευταία στροφή, με αποτέλεσμα να βγει στην αμμοπαγίδα και να χάσει τελείως το κράτημα του μονοθεσίου. Ο Μαδριλένος έκανε μία περιστροφή κι έφτασε μέχρι τις μπαριέρες της μεγάλης ευθείας, χωρίς μπροστινή πτέρυγα και με μικρή ζημιά στο πάτωμα.

Η διαδικασία διακόπηκε από μία κόκκινη σημαία, αλλά ο οδηγός της Ferrari κατάφερε να επιστρέψει το μονοθέσιο στο γκαράζ της ομάδας. Οι μηχανικοί αντικατέστησαν τη σπασμένη πτέρυγα υπό το βλέμμα του προβληματισμένου Fred Vasseur, αναμένοντας τη συνέχεια του Q2.

Το «πράσινο φως» βρήκε τον Verstappen να βελτιώνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο του, κατά ενάμισι δέκατο, την ώρα που ο Sainz πάλευε να περάσει στο τελευταίο μέρος της διαδικασίας. Και το κατάφερε, πετυχαίνοντας τον 3ο ταχύτερο γύρο του Q2.

Ο Valtteri Bottas έκανε την ευχάριστη έκπληξη με την πρόκριση στην κορυφαία δεκάδα την ύστατη στιγμή, εκτοπίζοντας τον Lance Stroll με την Aston Martin.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Stroll, Ricciardo, Ocon, Albon και Gasly.

Στο Q3 δόθηκε η πραγματική μάχη για την κορυφή. Ο Max Verstappen ήταν ο ταχύτερος όλων μετά τους πρώτους χρονομετρημένους γύρους, με χρόνο 1:33.977, όμως πίσω του παρατάχθηκε ο Fernando Alonso με μία απόσταση ασφαλείας, σχεδόν τεσσάρων δεκάτων. Ωστόσο, ο Ισπανός έδειξε ότι είχε κι άλλο ρυθμό μέσα του.

Οι δύο Ferrari έμειναν πίσω από τις McLaren, εν αναμονή των τελευταίων γύρων που θα ξεκαθάριζαν την κατάσταση, όμως δεν κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοσή τους και περιορίστηκαν στο 6-7.

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο Ολλανδός πρωταθλητής εξασφάλισε το 5/5 στις pole positions φέτος με έναν γύρο που «άγγιξε» το 1:33.660. Πίσω του και με διαφορά τριών δεκάτων τάχθηκε ο teammate του, ενώ 3ος θα εκκινήσει αύριο ο Fernando Alonso που βελτίωσε μεν τον χρόνο του αλλά δεν ήταν αρκετό για να ανέβει στην κορυφή.

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Η κορυφαία δεκάδα σχηματίστηκε ως εξής: Verstappen, Perez, Alonso, Norris, Piastri, Leclerc, Sainz, Russell, Hulkenberg, Bottas.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ