GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Sainz στο πολύ βροχερό και... αδόκιμο FP1

×

Γιώργος Ανανίδας

Τον καλύτερο χρόνο σημείωσε στο πρώτο μέρος των ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Βελγίου, ο Carlos Sainz. Οι συνθήκες στο Spa ήταν δυσοίωνες, με πολλή βροχή, νερό στην πίστα, έλλειψη πρόσφυσης και κόκκινη σημαία. Όποια κουβέντα έγινε για κατατακτήριες στο FP1, ώστε να μην διεξαχθεί το Qualifying του απογεύματος, πρακτικά δεν είχε υπόσταση.

 Carlos Sainz

Όπως είχαν ενημερώσει και εντός της εβδομάδος τα προγνωστικά του καιρού, στα δάση των Αρδεννών η ατμόσφαιρα ήταν βροχερή. Τόσο πολύ που οι ομάδες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εξοπλίσουν τα μονοθέσιά τους με τα βρόχινα ελαστικά.

Λιγότερα από 10 μονοθέσια εμφανίστηκαν στην πίστα του Spa μετά από 15 λεπτά, καθώς η πρόσφυση και οι συνθήκες με τόσο νερό στην άσφαλτο, ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ο Alex Albon ήταν ο πρώτος που βγήκε στο απαιτητικό σιρκουί του Βελγίου και μάλιστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά και έγραψε 2:08.394, ανεβαίνοντας προσωρινά στην κορυφή.

Ο Pierre Gasly είχε μία έξοδο στην ευθεία Ραντιλόν, αφού μπλόκαραν οι τροχοί του στο φρενάρισμα και έφυγε ευθεία. Το κενό εκεί, βοήθησε τον Γάλλο να μην χτυπήσει την Alpine και να επιστρέψει στην πίστα κανονικά. Με τις Ferrari και McLaren να ξεκινούν δυναμικά κάποιες προσπάθειες και αυτές με τα ενδιάμεσα, οι χρόνοι τους ήταν αρκετοί για να ρίξουν τον Albon από την πρώτη θέση. Ο Sainz έκανε τον ταχύτερο γύρο από τους τέσσερις οδηγούς, σημειώνοντας 2:03.207.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ

Στη μισή ώρα ακριβώς, ο Logan Sargeant είχε έξοδο λόγω μπλοκαρίσματος, σχεδόν στη μέση της πίστας, στη στροφή Λε Κομπ, γεγονός που έφερε την κόκκινη σημαία και διέκοψε τη διαδικασία. 

Η RB19 του Max Verstappen έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη διαδικασία, μετά την κόκκινη σημαία, περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος του FP1. Η βροχή δυνάμωσε επικίνδυνα προς το τελευταίο δεκάλεπτο και στους οδηγούς δόθηκε η εντολή από την εκάστοτε ομάδα να μπουν στα γκαράζ και να σταματήσουν τις προσπάθειές τους. 

Οι Alfa Romeo, οι Haas, οι Ferrari και ο Lewis Hamilton βγήκαν για έναν τελευταίο γύρο, ένα λεπτό πριν το τέλος, φυσικά με τα βρόχινα ελαστικά.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ

Στην κορυφή του πρώτου και μοναδικού μέρους των ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Βελγίου, παρέμεινε μέχρι τέλους ο Carlos Sainz με τιους Piastri και Norris πίσω του. Σημείωση πως και οι τρεις αυτοί οδηγοί σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους στο κατάλληλο χρονικό σημείο, όταν η πίστα ήταν ωφέλιμη για ενδιάμεσα ελαστικά.