H Aston Martin δεν είναι πυροτέχνημα

×

Ο Πάνος Σεϊτανίδης σχολιάζει το δυναμικό ξεκίνημα της βρετανικής ομάδας στη φετινή σεζόν της F1.

Μπορεί η Aston Martin να είχε αποτελέσει την έκπληξη των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης αλλά πολλοί περίμεναν να «ξεφουσκώσει» όταν θα ξεκινούσαν οι πραγματικές μάχες. Να όμως που τελικά, οι «πράσινοι» δεν τους έκαναν τη χάρη.

Fernando Alonso

Ξεκίνησαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2023 δυναμικά, με τον Φερνάντο Αλόνσο πρωταγωνιστή σε όλες τις περιόδους στο Grand Prix του Μπαχρέιν. Και το κυριότερο: με τον ανέτοιμο λόγω του τραυματισμού του, Λανς Στρολ, να ακολουθεί από κοντά επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της AMR23. Το βάθρο του Αλόνσο στο Σακχίρ ήταν σαφής ένδειξη της δυναμικής της βρετανικής ομάδας.



Κι αν καταμεσής της ερήμου είχαμε την ένδειξη, στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας ήρθε και η απόδειξη. Σε μία αγωνιστική διαδρομή με εντελώς διαφορετικά συστατικά και απαιτήσεις, ένα ταχύτατο σιρκουί πόλης που δεν ήταν απαιτητικό σε πρόσφυση στην έξοδο των στροφών ή σε σταθερότητα στο φρενάρισμα. Όπου η σταθερότητα ήταν το ζητούμενο στις γρήγορες καμπές.

Εκεί λοιπόν η AMR23 καλούνταν να αποδείξει πως είναι μονοθέσιο… παντός καιρού, συνθηκών και απαιτήσεων. Και το έκανε.


«Έχουμε δύο δείγματα, από δύο εντελώς διαφορετικές αγωνιστικές διαδρομές. Και ήμασταν ανταγωνιστικοί και στις δύο», παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Aston Martin F1, Μάικ Κρακ.

Ο Φερνάντο Αλόνσο βρέθηκε στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, έστριψε πρώτος ολοκληρώνοντας γύρο στην πρωτοπορία -πράγμα που είχε να συμβεί από το 2012- και στο τέλος, έφτασε με άνεση στο βάθρο που ήταν το 100ο της καριέρας του στην F1.


Πίσω του, ο Στρολ είχε επίσης ανταγωνιστικό ρυθμό, με highlight το προσπέρασμα επί της Ferrari του Κάρλος Σάινθ από την εξωτερική της στροφής 13. Προδόθηκε από την υβριδική του μηχανή, εγκατέλειψε, όμως αυτό δεν μειώνει ούτε ελάχιστα αυτό που έχει πετύχει η ομάδα του Σίλβερστον.

Πέρυσι κατάφερε μέσα στη σεζόν να εξελίξει το μονοθέσιό της τόσο, που από την ένατη θέση σκαρφάλωσε στην έκτη. Και τώρα, μετά τους πρώτους δύο αγώνες της σεζόν, οι πειστικές εμφανίσεις της AMR23 θα μπορούσαν να την τοποθετήσουν ακόμα και δεύτερη στο… αγωνιστικό δυναμόμετρο. Πράγμα που επιβεβαιώνεται κι από τη βαθμολογία.